Winter: sneeuwkousen of ketting?

Wanneer de winter aanbreekt, hebben automobilisten het moeilijk om bepaalde gebieden te bereiken door de moeilijke omstandigheden. Sneeuwval bemoeilijkt het rijden op wegen met weinig of geen sneeuw. Gelukkig heeft de mens sneeuwsokken en sneeuwkettingen ontwikkeld, die geschikt zijn voor dergelijke situaties.

Sneeuwsokken: gebruik en voordelen

De bandensokken, die de kenmerken van een hoes hebben, worden geacht water te absorberen uit het contact van de banden met sneeuw. Bestuurders kiezen meestal voor dit type accessoire wanneer ze op wegen met weinig sneeuw rijden. Als de weg droog wordt, is het beter de sneeuwsokken snel te verwijderen uit vrees dat ze snel beschadigen. Er lijken veel voordelen te zijn: compatibiliteit met veiligheidssystemen, geen lawaai tijdens het rijden, enz. Bovendien heeft nog nooit iemand geklaagd over het aantrekken van sneeuwsokken: 30 seconden zijn voldoende voor deze handeling. Naast het rijcomfort dat zij bieden, worden zij ook zeer gewaardeerd om hun gemak van vervoer en opslag.

Sneeuwkettingen: gebruik en voordelen

Zonder sneeuwkettingen zou u gevaar lopen wanneer u in de bergen rijdt. In feite wordt het gebruik ervan verplicht zodra een bord B26 zonder de woorden "winterbanden toegestaan" verschijnt. Natuurlijk vergt het veel vaardigheid en tijd om ze te monteren, maar dat is niets vergeleken met de kracht die ze bieden. Bovendien zijn kettingen bekend om hun goede grip op gladde en besneeuwde wegen. Momenteel zijn er verschillende soorten sneeuwkettingen op de markt, namelijk: textielkettingen, voorkettingen... Let ook op het bestaan van handmatige spankettingen en automatische spankettingen, waarvan de respectieve namen een toelichting bevatten.

Slippers vs. kettingen: het verdict

Een duel tussen sneeuwkousen en kettingen is niet de moeite waard. Zij worden niet voor hetzelfde doel gebruikt: terwijl de eerstgenoemde beperkingen hebben, zijn de laatstgenoemde geschikt voor extreme omstandigheden. Bovendien moet worden gewezen op het grote verschil tussen beide wat het budget betreft. Sokken kunnen tegen lagere prijzen worden gekocht dan kettingen: honderden euro's scheiden de twee. U moet er ook rekening mee houden dat sneeuwkettingen niet kunnen worden gebruikt bij snelheden boven 40 km/h. En als je sneeuwsokken gebruikt, kun je ook niet harder dan 50 km/u. En wat de wet zegt over de B26-goedkeuring van secundaire apparatuur is iets om in de gaten te houden alvorens apparatuur aan te schaffen.

Plan du site