Remblokken: wanneer moeten ze worden vervangen?

Remblokken, in combinatie met de remschijf, maken het mogelijk uw voertuig te stoppen of af te remmen na het remmen, d.w.z. na het indrukken van het rempedaal in het geval van een auto. Remblokken bestaan uit een specifieke voering. Naarmate de remblokken worden gebruikt, slijten ze. Ze moeten regelmatig worden vervangen en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat u altijd optimaal kunt remmen. Er zijn tekenen dat de remblokken van een voertuig aan vervanging toe zijn. Als u over de nodige kennis beschikt, kunt u de remblokken zelf vervangen. Zo niet, dan kunt u een beroep doen op een vakman.

Waarom de remblokken van een voertuig vervangen?

Remblokken maken deel uit van het remsysteem, net als de remschijven. Zij oefenen druk uit door in de schijf te knijpen om een voertuig te doen stoppen of rijden. Elk remblok bestaat uit twee componenten: een stalen basis en een voering, die het frictiemateriaal op de schijf vormt. Na elk gebruik zal de voering geleidelijk krimpen. Als het te dun is, is het niet meer voldoende om het voertuig tot stilstand te brengen. Ze moeten dan regelmatig worden gecontroleerd en vervangen, afhankelijk van hoe vaak het voertuig wordt gebruikt. Om ze te vervangen, moet u niet wachten tot ze te versleten zijn. De remschijf kan beschadigd worden als de stalen basis ermee in contact komt als de voering weg is. U zult genoodzaakt zijn de remschijf te vervangen, wat duur kan zijn.

Wanneer moeten de remblokken worden vervangen?

In het algemeen moeten de remblokken na ongeveer 30.000 kilometer worden vervangen nadat nieuwe remblokken zijn gemonteerd. Als de voering 2 millimeter dik is, moet u ook de remblokken vervangen. Er kan ook een waarschuwingslampje op het dashboard gaan branden om u te vertellen dat u de remblokken moet vervangen. Als u tekenen van slijtage opmerkt, zoals het warm worden van de remmen of abnormale geluiden wanneer u remt, moet u wellicht ook de remblokken vervangen.

Vaststellen van remblokslijtage voordat u ze vervangt

U kunt de remblokken van uw auto zelf op slijtage controleren of een beroep doen op de vakman. Naast het waarschuwingslampje kunt u ook met het blote oog vaststellen of uw remblokken echt versleten zijn. Verwijder daartoe zo nodig het wiel van uw voertuig en kijk naar de dikte van het remblok dat in contact komt met de schijf. Als uw pads te dun zijn, moeten ze zo snel mogelijk worden vervangen.

Plan du site