Hoofdversnellingsbak: onderhoud en reparatie

Een goed onderhouden voertuig kan vele jaren in goede staat blijven. Dit is ook het geval met de Renault Master, die ontworpen is om duurzaam te zijn en grote ladingen te kunnen vervoeren. Het onverwachte kan echter altijd gebeuren, en het is mogelijk dat de versnellingsbak van uw Master stuk gaat. Of het nu een automatische of handgeschakelde versnellingsbak is, een onhandig schakelmanoeuvre kan een ernstig probleem veroorzaken, niet alleen voor uw auto, maar ook voor uw veiligheid. Maar wat moet je doen in zo'n situatie?

Hoe werkt een Renault Master versnellingsbak?

Renault heeft drie belangrijke versnellingsbakfamilies voor de Master ontwikkeld, namelijk automatische, handgeschakelde en sequentiële. De automatische versnellingsbak is zeer geavanceerd in vergelijking met de handgeschakelde versnellingsbak. Hij werkt meestal met een aantal planetaire tandwielen op epicyclische tandwielstelsels. Deze tandwielen zijn ontworpen om de door de motor geleverde energie automatisch te synchroniseren met de overbrengingsverhoudingen. De automatische versnellingsbak van een Renault Master bestaat uit een hoofdversnelling, de zontandwielbak genoemd, een ringversnelling die uit een tandwiel bestaat, en verschillende satellietversnellingen om de overbrengingsverhouding te wijzigen naarmate u gas geeft. In de automatische versnellingsbak hebben de fabrikanten een koppelomvormer tussen de motor en de versnellingsbak in kwestie aangebracht om de snelheid te synchroniseren, terwijl in de handgeschakelde versnellingsbak het gebruik van een koppelingssysteem onontbeerlijk is om de versnelling manueel te kiezen. Een Renault Master met een handgeschakelde versnellingsbak werkt dus met een koppelingsplaat, een vliegwiel en een plaat. In de uitgangspositie (pedaal losgelaten na het inschakelen van een versnelling) wordt de schijf, door de druk van de koppelingsplaat, op het vliegwiel gehouden om de door de motor geleverde energie over te brengen op de transmissie-as. Door het ontkoppelen van de drukplaat kan dus handmatig worden geschakeld.

Waarom werkt de versnellingsbak van uw Master niet goed?

Er zijn een aantal redenen waarom de versnellingsbak van een Renault Master problemen kan hebben. Lekkage van vloeistof in de versnellingsbak, ook wel transmissievloeistof of versnellingsbakolie genoemd, kan schade veroorzaken. Daarom is het van essentieel belang uw voertuig regelmatig te onderhouden. De vloeistof in de versnellingsbak is meestal helderrood, en wordt bruin afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Vloeistoflekken kunnen dus worden veroorzaakt door een schok, door verouderde afdichtingen, enz. Een moeizame schakeling kan een signaal zijn om de transmissievloeistof te verversen. Het is ook mogelijk dat de transmissie zelf defect is. Na 160.000 kilometer beginnen bepaalde onderdelen van uw transmissie geleidelijk te verslijten. Deze normale slijtage kan in sommige gevallen versneld worden, bijvoorbeeld wanneer het oliepeil laag is. Een versleten koppeling kan ook moeilijkheden veroorzaken bij het schakelen. De levensduur van de koppeling van uw Master varieert naargelang uw rijstijl. In de meeste gevallen slipt de koppelingsplaat met het vliegwiel en produceert een brandlucht waardoor uw Renault Master niet meer vooruit kan.

Het belang van onderhoud

Het onderhoud van uw auto speelt een cruciale rol in de goede werking ervan. Een Master die moeite heeft met schakelen, kan een teken zijn dat hij moet worden onderhouden of gerepareerd door een gespecialiseerde garage. Het negeren van deze stap kan ernstige gevolgen hebben, waaronder het vervangen van de versnellingsbak of koppelingskit. Tijdens uw onderhoudsbeurt inspecteert de technicus eerst de algemene toestand van de transmissie van uw auto. Afhankelijk van de schade kunnen de herstelwerkzaamheden variëren van een eenvoudige afstelling tot een volledige vervanging van uw transmissie. Daarom wordt een periodiek onderhoud van uw Renault Master sterk aanbevolen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het gemakkelijk om een beroep te doen op de diensten van een betrouwbare monteur die gespecialiseerd is in reparatie en onderhoud van de Renault Master

Neem contact op met een Renault Master versnellingsbak reparatiespecialist

Als u de versnellingsbak van uw Master wilt vervangen, is het niet voldoende om originele onderdelen van goede kwaliteit te kopen, maar moet u ook deskundige monteurs bevoorrechten. Het wordt ook aanbevolen om het onderhoud, de reparatie of zelfs de vervanging van de koppeling of de transmissie van uw auto toe te vertrouwen aan deskundige en gekwalificeerde vakmensen van Renault Master. Om deze technici beter te vinden, kan een online-zoekopdracht een zeer goed idee zijn. Dit onlineproces is voordelig en stelt u in staat om snel de aanbiedingen en diensten te vinden die door professionals in deze sector worden aangeboden. U kunt online vergelijkingssites gebruiken om uw zoektocht te vergemakkelijken.

Plan du site