Hoe vervang je een distributieriem?

De distributieriem speelt een fundamentele rol in de werking van de auto. Als de distributieriem het begeeft, kan dat grote gevolgen hebben voor het motorblok. Auto's in de stad zijn onderhevig aan herhaalde startbeurten die een impact kunnen hebben op de distributieriem. Dit element dient als verbinding tussen de verschillende motoronderdelen. Het is belangrijk dat de distributieriem wordt vervangen, zodat hij zijn taak kan vervullen. Maar hoe?

Wat is de echte rol van de distributieriem?

De distributieriem synchroniseert alle motoronderdelen. Hierdoor kunnen de nokkenassen en de krukas correct worden uitgelijnd, zodat de motor goed kan functioneren. Alle onderdelen van de motor moeten perfect gesynchroniseerd zijn wanneer het voertuig rijdt. Als de riem beschadigd is, kan dit ernstige gevolgen hebben. De distributieriem kan alleen zijn werk doen als hij perfect gespannen is. Als hij in slechte staat is, zal hij gemakkelijk van zijn tandwielen losraken, vooral als ze niet perfect gespannen zijn. De motor kan zelfs plotseling stoppen als hij niet op tijd wordt vervangen. De riem speelt dus een belangrijke rol. Als u midden in de stad woont en uw auto veel start, staat de riem onder grote spanning.

Hoe vervang ik een distributieriem?

Als u mechanisch onderlegd bent, kunt u uw distributieriem zelf vervangen. U moet beginnen met het timen van uw motor met geschikte timingpennen. Dit zal ervoor zorgen dat alle motoronderdelen op hun plaats blijven wanneer de nieuwe riem wordt gemonteerd. Raadpleeg het technisch boekje van uw voertuig om na te gaan waar de pennen moeten worden aangebracht. Verwijder vervolgens alle onderdelen die de toegang tot de riem belemmeren. Afhankelijk van het voertuigmodel kan het nodig zijn een spade te gebruiken om het wiel te verwijderen waar de distributieriem zich bevindt. In sommige gevallen moet u zelfs de distributiekappen verwijderen. Op dit punt kunt u de riem met de verschillende accessoires verwijderen. Begin met de spanner. Zo kunt u de distributieriem gemakkelijk verwijderen. U kunt nu de nieuwe riem omdoen. Installeer de nieuwe waterpomp, dan de rollen voor de riem. Gebruik dan de riemspanner om de riem de juiste draai te geven.

Wanneer moet de distributieriem worden vervangen?

Dit zal voornamelijk afhangen van het model en het merk van het voertuig. Over het algemeen is dat om de vijf tot tien jaar, afhankelijk van het aantal kilometers dat u hebt gereden. De aard van de riem is ook van invloed op de frequentie van de vervanging ervan. Garages raden aan de riem om de 60.000 tot 160.000 kilometer te vervangen.

Plan du site